Dag 27 (19 augustus): Beaune

20 augustus 2026 - Chorey-les-Beaune, Frankrijk

We gaan vandaag naar de stad Beaune. Misschien niet zo heel bekend bij toeristen maar het moet een leuk stadje zijn, zeker voor een halve dag. We gaan het zien.

Met de boeken van de camping, zagen we dat Beaune op 30 minuten rijden lag en hebben we het opgezocht. Voor het Hotel Dieu, hospices van Beaune is bekend en ziet er op foto's heel tof uit.

Helaas is het toch 45 minuten rijden maar dat mag de pret niet drukken. We komen rond 10.15 aan en vinden een van de laatste vrije parkeerplaatsen in het centrum die gratis is. Anders was het toch de P&R geworden. Fijn is dat we nu met 4 minuten lopen in het centrum zijn en geen bus hoeven te nemen.

We denken dat Beaune een rijk stadje is (geweest). We komen het ene kapitale pand na het andere tegen. De meeste zijn nu in gebruik als hotel.

Beaune is ook bekend om zijn wijn en mosterd. En daarmee ook een culinaire stad. We gaan het zien.

We lopen eerst naar Hotel Dieu. Is dit een hotel, nee maar toch werd het zo genoemd in de 14e eeuw toen dit werd ontwikkeld en gebouwd. Intussen wordt het Hospice genoemd omdat het dat altijd is geweest tot 1984😱

We hebben kaartjes om zelfstandig rond te lopen met een audio gids. De georganiseerde rondleidingen waren al uitverkocht. Ik wilde ook graag naar het mosterd museum. Ook een historische museum. Na de rondleiding mag je een eigen potje mosterd maken. Maar helaas.... Ook dit is voor vandaag uitverkocht.

In 1346 was er een echtpaar dat de ambitie had om een kerk te bouwen waarbij een armen ziekenhuis kwam te zitten. De armen konden hier gratis zorg krijgen. Uiteindelijk hebben ze het voor elkaar gekregen. Beide hadden geld van zichzelf en de man had ook een goede carrière achter de rug als kanselier en daarmee veel geld verdiend......

Ze hebben 8 jaar gebouwd aan de gebouwen. De man was toen al 76 jaar! En hij heeft nog 10 jaar geleefd om het ziekenhuis te leiden. Na zijn dood heeft zijn vrouw de leiding overgenomen en daarna is het in de familie gebleven en is dit nog heel lang doorgegaan. Tot in de 19e eeuw. Toen heeft de stad het overgenomen. Hierna is het een verzorgingshuis geworden tot 1984 en vanaf 1986 een museum.

Wat heel opmerkelijk was, naast dat je dus de ambitie hebt om een ziekenhuis voor de armen te beginnen en daar ook het geld en de connecties voor hebt..... Dat het ook een kerkelijke organisatie was, onder leiding van leken. Voor de verzorging van de zieken, werden er nonnen ingezet onder toezicht van een moeder overste. Maar ongetrouwde vrouwen met een goede staat van dienst en met onberispelijk gedrag, werden ook ingezet voor de zorg.

Naast dit opmerkelijke verhaal, is het ook nog eens een heel mooi gebouw. Of eerder gezegd gebouwen. Het eerste wat erg opvalt, is het gekleurde dak. Ze wilden dat het een gebouw werd van duurzame materialen wat de eeuwigheid zou doorstaan en ze wilden een mooie uitstraling. Dat is ze gelukt.

We bezoeken de kerk waar ook 30 bedden staan voor de allerarmsten. Daarnaast zijn er ook prive kamers en kleine kamers waar de rijken terecht konden tegen betaling. Deze kamers hebben een eigen naam genoemd naar iemand die een grote gift heeft gedaan. Want daar kwamen ze ook al snel achter. Het bouwen was een heel ding maar het draaiende houden en betalen. Dat was weer een heel ander ding. Daarom kregen ze het voor elkaar dat ze giften kregen van de kerk en de koning. Rijke Edelen, kochten zorg maar gaven ook giften. Uiteraard allemaal onder het mom dat ze daarmee alvast een plek inkochten in het hiernamaals.....

En ze begonnen een wijngaard en gingen wijn verkopen. Dat doen ze nu nog steeds, exclusieve wijn. De goedkoopste fles kostte 80 euro. Hebben we maar niet uitgeprobeerd....

Begin 1900 onstond meer de behoefte aan een regulier ziekenhuis. Als je kijkt dan is er ook wel veel veranderd in die tijd. Ook leuk voor de meiden om al die medische apparatuur uit die tijd te zien de de hele evolutie. Daarom is het Hospice gesloten rond 1924 en veranderd naar een verzorgingshuis. In 1984 is dit gesloten en in 2006 is de laatste non overleden.....

Na dit schitterende gebouw, zie de foto's!, gaan we eerst wat drinken. Het is stiekem toch warm.

Beaune heeft genoeg leuke pleintjes en terrasjes. Het is niet heel groot maar wel pittoreske. Na Hotel Dieu lopen we naar de mosterd fabriek. Helaas zijn er ook aan de kassa geen kaartjes meer voor een rondleiding maar we kunnen wel proeven en er is een flinke winkel met heel veel verschillende potjes mosterd. Uiteraard shoppen we een potje of drie voor thuis😬

We lopen nog wat door de oude straatjes. Veel winkeltjes met delicatessen en wijn. Uiteindelijk vinden we nog een klein winkeltje waar we een bordje (tegeltje) kopen✔️

Op de weg terug naar de auto komen we nog een leuk bakkertje tegen. Er komt net een tafeltje vrij en we eten nog een vers gebakken . crêpe. De kids en ik uiteraard met zoet en Rini gaat voor hartig. We nemen ook nog cheese cake mee voor de camping 😋

We rijden terug naar de camping. Rond 15.30 zijn we weer op de camping en besluiten we nog even af te koelen in het zwembad.

Vanochtend waren er veel vrije plaatsen op de camping maar intussen zijn er weer veel passanten gekomen. Deze camping wordt ook veel gebruikt voor 1 nachtje. En dat hadden we eigenlijk wel kunnen bedenken maar die mensen gaan vaak iets eten op de camping en dat wilden wij ook doen. Maar helaas.... Het restaurant zit helemaal vol voor vanavond. We kunnen wel pizza afhalen.... Uiteindelijk besloten we voor een broodje bij de caravan te gaan. Maken we het fruit op en er lag nog salade. En we hebben een flinke toetje, mega punten cheesecake.

We ruimen daarna op en even douchen. En dan is het helaas voorbij. Nog 1 nachtje slapen en morgenochtend rijden we weer richting huis.

Welterusten vanuit een prachtig en zonnig Frankrijk. We komen er weer aan😬